PROF. DR. AYAZ MARMARA ADASI’NDA DENİZ DİBİ AĞ MEZARLIĞI HALİNE GELDİ

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Adnan Ayaz ve ekibi ‘Hayalet Apışlık Avcılığı Marmara’ projesi kapsamında, Marmara Adası çevresinde gerçekleştirdikleri dalış sırasında hayalet ağların deniz ekosistemine verdiği zararı saniye saniye görüntüledi. Görüntülerde fantom koca takılan ve cavlamak amacıyla olan bire bir ‘lipsoz’ cinsi balığın kurtarılması da yer aldı. Prof. Dr. Ayaz, Marmara Adası’nda bahir dibinin apışlık mezarlığı haline geldiğine dikkati çekip, 4 ay elan dalsak temizleyemeyiz dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ve ÇOMÜ Rektörlüğü beyninde geçen yıl ‘Hayalet Ağ Avcılığı Marmara’ projesi iş birliği protokolü imzalandı. Tören Düzeni kapsamında ÇOMÜ Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesinde geçen eylülden itibaren 1 yıldır denizleri fantom ağlardan özleştirme çalışmaları sürüyor. Bu sene proje ekibi Marmara Adası’nda fantom ağları eksiltmek amacıyla çalışma yaptı. Tekmil 1 sene süren çalışmalarda bahir dibinden 12 bin metrekare kadar gırgır zehir ile 700 metre kadar sürdürme zıkkım denizin dibinden toplandı. O anlar proje ekibi tarafından görüntülenerek hayalet ağların deniz ekosistemine verdiği uymazlık saniye saniye kaydedildi. Deniz dibinde hayalet koca takılmış adına kâin ‘lipsoz’ cinsi balık kurtarılarak doğal ortamına bırakıldı.

‘HER YERDE HAYALET AĞ VAR’

Prof. Dr. Adnan Ayaz, Marmara Adası çevresinde mevcut hayalet ağların sayısının az çok fazla olduğunu, gırgır ve trol ağlarının Marmara Adası’nda büyük aynı tehdit oluşturduğunu söyledi. Marmara Adası çevresinde yaptıkları fantom ağ likidasyon çalışmaları üzerine bilgi veren Prof. Dr. Ayaz, Bölgedeki balıkçılarla görüştük. O bölgedeki balık adam arkadaşlarımız bize çokça havari oldu. Biz Marmara Adası çevresinde daldığımızda fark ettik ki; seçme yerde hayalet apışlık var. Bahir dibi apışlık mezarlığı haline mevrut. Balıkçıların kullandığı sürdürme ağlarının da bunaltıcı tıpkı şekilde Marmara Adası’nda kaybolduğunu gördük. Biz bu bölgede ayrımsız emek gerçekleştirdik. Fakat 4 kamer elan Marmara Adası çevresine dalsak, fantom ağları temizleyemeyiz. Çünkü kıyılarda, herhangi bir burun başında sürdürme ağlarından çok miktarda var. Bu format bizi çok endişelendirdi. Yaptığımız çalışmada 3 bölgeden gırgır zıkkım kaldırdık. Dalınabilir bölgelerde 25 gırgır zehir olduğunu öğrendik. Balıkçılar, dalınamayan derinliklerdeki batıkların tamamının üzerinin doğrusu kaplı olduğunu söyledi diyerek konuştu.

‘BU BÖLGEDEKİ AĞLARIN ACİLEN KALDIRILMASI GEREK’

Hayırsız Ada’dan kaldırdıkları gırgır ağını tıpkı ahit öncesinden bulup, bağladıklarına dikkati çekici Prof. Dr. Ayaz, şöyle bitmeme etti

Ertesi dolaşma tekrar ağı kaldırmaya gittiğimizde 1 dönüş evvel apışlık üstünde seçme enerjik olmamasına karşın, 2’nci devir gittiğimizde, iskorpit kabilinden olan kestirmece 2,5 kiloluk bir ‘lipsoz’ balığı, koca dolanmış, gözleri âmâ ergin, çıplak dikenlerinin arasında kap, pöçük yüzgecinde pul kalmamış, aynı geceleyin içerisinde ölecek pozisyona gelmişti. İlk ilkin ayırt etmedim ama ağın üstünde tıpkı apayrı lipsoz balığı vardı. Muhtemelen koca takılan lipsoz balığının eşiydi. 2,5 kilogram kadar vardı. Bizi görünce kaçtı. Nedeniyle bu ağların su altında bibi çalıştığını gördük. Biz bu ağın 5 yıldan beri orada durduğunu biliyoruz. Bu zıkkım kaldırmadan önceki takılan lipsoz balığını birlikte kurtardık. Elan sonra kıyıda bir sürdürme zehir kaldırdık. Temdit zehir kaybolalı kısaca 10 sene ergin. Hiçbir iplik lifi kalmamış, cisim mahmul taşlaşmış. Ağda ölü ayrımsız iskorpit balığına denk geldik. Yani 10 yıldır apışlık orada ve hala çalışıyor. Biz bu bölgedeki ağların acilen kaldırılması gerektiğini gördük. Buradan denize rağbet verenlere sesleniyorum. Dalma işi çokça cılız bire bir hareket değil. Tığ çalışmaya hazırız amma desteğe ihtiyacımız var.



Share: