Uzmanlardan yağışsızlık uyarısı: “Andıran benzeri tarihte yağmur gelmezse ekincilik için coşkunluk çanları çalmaya başladı diyebiliriz”

Uzmanlardan yağışsızlık uyarısı: “Mail tıpkı tarihte yağmur gelmezse ekincilik amacıyla öfke çanları çalmaya başladı diyebiliriz”

NİĞDE – Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ekincilik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sakıncasız Çalışkan, andıran tarihte yağmur gelmemesi durumunda tarımda ağır tehlikelerin olabileceğini söyledi. Enerjik; fakültenin buğday uygulama tarlasında yaptığı açıklamada, bu yılın çok yağışsızlık geçtiğini kaydetti.

Niğde’nin Teşrinisani, Mesafe, Karı aylarının tafsilatlı yıllar yağış ortalamasının tahminî 110 milim olduğunu, ancak 1 Son Teşrin’dan 18 Karı’a büyüklüğünde 28 milim yağış düştüğünü tamlayan Aktif, kente bu yıl etraflı yıllar ortalamasının dörtte biri oranında yağış düştüğünü söyledi. Hareketli, tarladaki bitkilerin haddinden fazla zayıf, buğday çıkışının de çokça bir iki olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi;

“Bu dönemde, eğer mümasil tıpkısı tarihte yağış gelmezse tarım üzere nâr çanları çalmaya başladı diyebiliriz. Bu yıl önümüzdeki 10-15 zaman süresince gür tıpkı yağış alabilirsek en azından verimlerde eksilme olsa de buğdaydan esasen de işaret alma ihtimalimiz var. Ama bu yağış eksikliğinin etkisini almanak evet birlikte şu dakika mezru mahsulat için düşünmemek lazım. Mufassal vadede çap suları açısından de çok muhteşem riziko var. Niğde yeraltı suları çokça aşkın olan bire bir memleket değil. Burada ağırlıklı kendisine patates, gözleme, fasulye üzere ürünleri sulayarak yetiştiriyoruz. Yonca, silajlık mısırlar, kâr bahçelerimizde büyük oranda çapraz suyunu kullanıyoruz. Bu kuraklıklar, ayrıntılı vadede düz altı sularının azalması açısından çokça nazik riziko oluşturuyor. Bunun üzere çabucak üretim desenlerimizi gözden geçirmemiz, henüz beş altı akarsu tüketen ürünlere, daha çok meydan vermemiz gerekiyor.”

Hareketli; kuraklığın olduğu yerlerde nebati üretimde şişman düzenlemeye gerekseme duyulduğunu ifade etti. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim Bölümü Öğr. Üyesi, Prof. Dr. Mustafa Cebbar ise Aile ayının bahar kabil geçtiğini ve bu durumun yara olduğuna dikkati çekti. Mezru alanlarda nebat çıkışının çok bir iki ve toprağın besbelli olduğuna bel eden Cebbar, evgin yağış gelmemesi durumunda gösterişli ürün kayıplarının olacağını öngördüklerini anlattı. Cebbar, bölgenin yağmur miktarının almanak 350 milimetre olduğunu ve şu temel büyüklüğünde bunun şanlı aynı kısmının düşmediği aktararak şunları söyledi;

“Bu yönüyle boğunuk eyyam gözüküyor. 26 Ocak’ta kar yağışı bekleniyor. O yağışlarla bu sıkıntıyı hafif aynı şekilde atlatmayı istek ediyoruz. Detaylı vadede kâh tedbirlerin çabucak alınması gerekiyor. Bölgede hele kışlık bitkilere ağırlık verilmesi, o yönde teşviklerin olması gerekiyor. aksi hâlde silajlık darı, yonca, patates, şeker hastalığı pancarı gibi yazlık ürünlerde, çokça fazla su tüketimi var. O dönemde yağmur da olmuyor. Tutkun bire bir havzadayız, nehrimiz ve tam su kaynaklarımız yok. Biricik kaynağımız yağışlar ve yeraltı suları. Hilaf sularının seviyesi birlikte gittikçe düşüyor. Hazırlık alınmazsa önümüzdeki yıllarda bu konuda tarımsal üretimde alçak teessürat mir gösterebilir. Kışlık mahsulat, tahıllar, baklagiller gibi suyu elan birkaç tüketen, birkaç sulamayla ürün verebilecek türlere yönelmemiz gerekiyor.”

Bu dönemde, normal şartlarda buğday tarlasının yemyeşil olması gerektiğinin altını çizen Avcı, yağış yetersizliğinden ufuk bitkinin topraktan çıkışının tüm anlamıyla gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

Share: