Yüksek ürün için “kimyasal değil hayvansal matbua kullanın” tavsiyesi

Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hazar Bülent Kova, yer kirliliğinin önüne geçilmesi ve verimin yükseltilmesi amacıyla hayvani matbu kullanımının arttırılması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Aşıramento, AA muhabirine, Türkiye’nin iklim ve yer açısından bahtlı tıpkısı devlet olduğunu, hele bazı bölgelerde mahsul potansiyeli faziletli toprağın bulunduğunu belirtti.

Sağlıklı gıdaların zinde topraklarda yetiştiğini, bu nedenle arazi kirliliğinin önüne boşlamak amacıyla ara sıra önlemler alınması gerektiğini anlatan Araklama, devletin aldığı önlemler dışında üreticilerin da bu konuya ilgi etmesinin önemini vurguladı.

Toprağın mıhlı olması üzere bazen çalışmalar yapılabileceğini anlatan Aşıramento, şöyle devam etti:

“Toprağımıza önem verelim, kirletmeyelim. Toprağımızı sakat kalitesine tevdi etmek amacıyla üreticilere birlikte kâh görevler düşüyor. Türkiye’de topraklarımızda örgensel maddelerin anbean azaldığını görüyoruz. Bu nedenle kimyasal değil da hayvansal kökenli gübreler kullanalım. Topraktaki örgensel madde içeriğini yükseltelim. Yer sağlığının açacak birleşimi, organik husus kullanımıdır. Sularımızı, nehirlerimizi saf tutalım. Nehirleri kirletirsek, sanayi kökenli kirlilik yaratırsak, topraklarımız da kirlenir.”

Aşık, insanların dosdoğru gıdaya ulaşmasında toprağın büyük ehemmiyet taşıdığını dile getirdi.

Toprak kirliliğinin akarsu ve albeni kirliliği üzere görünür olmadığını anlatan Sulh Bülent Ihtilas, toprağa vahit alanda henüz çok yayın girmek amacıyla kimyevi anlamda ne varsa atıldığını, bunun de toprağın kirlenmesine ve sağlığını kaybetmesine bozukluk olduğunun altını çizdi.

“Firez acıtmak toprağı yakmakla eşdeğer”

Aşık, buğday hasadından bilahare anız yakmanın toprağa çok engel verdiğini belirtti.

Firez yakmanın yasaklanmasının çok akla yatkın bir değişmeyen olduğunu anlatan Bakraç, şunları kaydetti:

“Anız yakmak toprağı yakmakla eşdeğer bire bir şey. Firez yaktığınızda toprağa kazandıracağımız organik karbonu bulunmayan ediyoruz, havaya veriyoruz. Havadaki karbon miktarını arttırıyoruz. Bizim amacımız havayı kirleten fazla karbonu toprakta tutmak. Havaya verdiğimizde dokuncalı olan karbon, toprağa verdiğimizde toprağı canlandıran kilit öge. Topraktaki mikroorganizmaların güç kaynağı. O nedenle anızları kesinlikle yakmamamız gerekiyor. Elimizde bitkisel olsun, hayvansal olsun ne büyüklüğünde organik kökenli karbon kökenli atık varsa, onları akla yatkın işlemlerden geçirdikten sonradan, akıllıca dozlarda toprağa uygulamamız gerekiyor. Topraklarımızda organik yön içeriğini hangi kadar arttırabilirsek, gelecekte üstelik o topraklarda birinci sınıf ve faziletli ürün alma şansımız erdemli.”

Aşırma, zinde gıda ve gelecek nesillere mıhlı yerey tezyit etmek üzere kesin kimyasal kullanımın azaltılarak örgensel bap kullanımının arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Share: