Karadeniz’de Mevcut Koruyucu Balığında İki Yıpranmamış Tufeyli Keşfedildi

MUSTAFA BECERIKLI

Karadeniz’bile bulunan kalkan balığında biri dünyada ilk defa tanımlanan, diğeri ise elan ilk eksantrik ayrımsız balık türünde rastlanan; ancak koruyucu balığında daha önce görülmeyen iki yeni otlakçı keşfedildi.

Sinop, Kargaşa, Kocaeli ve Kırım’da 5 farklı bilgelik insanının yürüttüğü çalışmada, kalkan balığının safra kesesinde biri elan evvel dünyada hiç rastlanmayan, başkası ise yalnızca Atlantik Okyanusu’nun şimal Norveç kıyılarında yakalanan tavuk balığı balıklarında görülen iki eskimemiş abacı keşfedildi.

PARAZİTİN BASIK ‘CERATOMYXA SCOPHTHALMİ’

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Ana Marifet Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer bahis ile ilgilendiren yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi namına bizler Karadeniz’da dirim bilimsel çeşitliliği açısından serencam rütbe önemlidir ciddi araştırmalar sürdürüyoruz. Bunlardan bire bir tanesi özellikle son dönemde koca gıdası namına tüketilen tercih edilen ve ekonomik değeri faziletli olan kalkan balığındaki bir araştırmayı gerçekleştirmekti. Bu araştırmada daha ilk veri dünyası amacıyla kaydı yoksuz eskimemiş aynı parazitin keşfini gerçekleştirmiş olduk. Bunun ismini verirken dahi balığın öz Latince isminden kaynaklandığı şekliyle ceratomyxa scophthalm yerine isimlendirdik. İkinci bulduğumuz ise gene tıpkı kalkan balığında fakat bu kere Atlantik okyanusundan bildirilen mezgit balığındaki parazitin varlığını Sinop’taki kalkan balığında tayin etmiş olduk. Nedeniyle bilgi dünyası için iki kullanılmamış asalak kaydımız söz konusu. Bu iki parazitin meydan aldığı derslik miksozua. Akıbet merhale önemlidir ve ağır sıklet patojen parazitleri bünyesinde barındırır. Nedeniyle balıklar açısından baktığımızda cidden hastalık risklerini de yanında taşımaktadır. Bu noktada önemli tıpkısı özdek izah etmek gerekiyor. Bulduğumuz iki otlakçı türü de âdem sağlığı açısından gelişigüzel riziko taşımamaktadır. Filhakika ülkemiz genel adına baktığımız ant balıkları ongun temizliyoruz, ferah pişiriyoruz mebzul donduruyoruz. Nedeniyle bizim bu süreçlerimiz elhak parazitlerin uzaklaştırılması amacıyla yeterli. Yani kısaca herif sağlığı açısından değme risk taşımadığını söylememiz mümkün.”

Share: