“Kış depresyonu, kadınlarda erkeklere göre 2 mezuniyet daha sık görülüyor”

Mevsimsel duygu buut bozukluklarının yer kalın karşılaşılan çeşidinin ‘şita depresyonu’ olduğunu söyleyen Psikolog Alem Cidal, “Şita depresyonu değme yaştan bireyde görülmekle birlikte önce şikayetin ortaya ayazlık yaşı güre erişkin yaşlardır. Kış depresyonu üstelik başka buhran biçimleri kadar kadınlarda, erkeklere kıyasla 2 intaç elan sık görülmektedir. Ayrıca bipolar fesat gibi bazen ruh bilimsel rahatsızlıkları faal bireylerin buhran şikayeti,mevsimlik namına haddinden fazla çok değişebildiği üzere şita depresyonu hayat ihtimalleri üstelik elan yüksektir” dedi.

Hamaset Çayyolu Cerrahi Tababet Merkezi Ruh Bilimi Bölümü’nden Eksper Psikolog Hilal Uğraş, şita depresyonu belirtilerinin sonbahar ve şita aylarında ortaya çıkıp, baharat ve yaz aylarında ise bulunmayan olduğunu söyledi.

Kış depresyonu kıpırdak bireylerde erke kaybı ve hırçın duygulanım kadar tipik âraz görüldüğünü tabir eden Cidal, “Kış depresyonu seçkin yaştan bireyde görülmekle alay malay önceki şikayetin ortaya ayazlık yaşı tüvana kâmil yaşlardır. Şita depresyonu dahi farklı buhran biçimleri kabilinden kadınlarda, erkeklere kıyasla 2 itmam elan kalın görülmektedir. Antrparantez bipolar defo üzere bazı psikolojik rahatsızlıkları diri bireylerin depresyon şikayeti, mevsimsel namına çok fazla değişebildiği üzere kış depresyonu dirilik ihtimalleri da elan yüksektir. Şita depresyonu dallı güllü bireylerde iştah kaybı veya artışı, uykuda azalma veya çoğalma, isteksizlik, meyusiyet, bezginlik, sinirlilik, ölüm ve intihar konusunda yoğunlaşan fikriyat kadar değişik semptomlar ortaya çıkabilir” diye niteleyerek konuştu.

‘D VİTAMİNİ KIŞ DEPRESYONU SEMPTOMLARINA KARŞI APOTR BİR FAKTÖR’

Şita depresyonunun kaynağında aile geçmişinin ve yabanlık özelliklerinin beraberinde gün ışığının âdem biyolojisine etkisinin vurgulandığını kaydeden Cidal, şunları söyledi:

“Bağ Bozumu ve şita aylarında gündüzlerin kısalması, ahit ışığındaki azalmalar ve detaylı nahoş saatler bireylerin salgıladığı melatonin hormonunun artışına ve serotonin hormonunun azalmasına sebep olabilmektedir. Bu hormonlardaki çoğalma ve azalmalar depresyonun oluşması amacıyla lüzumlu biyolojik etkileri ortaya koyabilir zira serotonin ve melatonin bireylerde aymazlık ve kiyaset döngüsünün, enerjinin ve ruh halinin düzenlenmesinde koruyucu benzeri çalım oynamaktadır. Bu kapsamda yapılan ilmî tetkikat gün ışığı yardımıyla vücutta depolanan D vitamininin kış depresyonu semptomları amacıyla koruyucu bire bir amil olabileceğini göstermiştir.”

BEMBEYAZ IŞIK TEDAVİSİ

Ruh Bilimci Kavga, sabah er saatlerde makbul parlak ışık tedavisinin kış depresyonunun üstesinden gelmede çalışkan olabileceğini söyleyerek, tedavide iyileştiren tedavi ile birlikteilerleyen psikoterapinin de şanlı olduğunu belirtti. Uğraş,”Şita depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız antrenman, spor ve andıran çevreniz ile görüşmek gibi meydanda kayran aktivitelerini artırabilirsiniz. Bunların haricinde şita mevsimi eskimemiş bir uğraşı peyda etmek için sunma makul ahit mümkün. İşten gelip çokça sevdiğiniz tıpkı şeyi yapmanın heyecanını yaşayabilirsiniz. Bu sayede kendinizi elan iyi hissederek, bu dönemi daha erinçli geçirebilirsiniz” dedi.

– Ankara

Share: